Kúpiť pingpongový stôl – e-shop

Sprievodca výberom
stolov


Pingpongové stoly  >  Herné pravidlá ping pongu

Herné pravidlá ping pongu

Dnes si priblížime herné pravidlá ping pongu – odohranie loptičky, podanie i bodovanie.

Odohranie loptičky

Loptička sa odohráva raketkou (ktorúkoľvek jej častí) a k tomu aj rukou odohrávajúceho až po zápästie. Správne odohraná loptička sa musí aspoň raz dotknúť hracej plochy pingpongového stola na strane súpera. Predtým sa nesmie (okrem podania) dotknúť iného predmetu, okrem sieťky alebo jej konštrukcie na upevnenie k stolu.

Súčasťou hracej plochy pingpongového stola sú aj horné hrany dosky, ale nie bok alebo spodná hrany dosky. Odohraná loptička môže letieť aj mimo sieťku priamo na súperovu polovicu pingpongového stola.

Podanie

Pri podaní (uvedenie loptičky do hry) sa loptička musí najprv dotknúť presne raz hracej plochy stola na strane odohrávajúceho, potom aspoň raz na strane súpera. Ak sa dotkne loptička pri podaní medzi oboma dotykmi stolu tiež sieťky, podanie sa opakuje. Súper musí celý čas loptičku vidieť.

Podávajúci musí loptičku nadhadzovať z otvorenej dlane nad úrovňou stola, za rovinou, ktorú definujú boky dosky. Loptička musí z ruky vystúpať pred odohraním minimálne do výšky 15 cm.

Víťazná loptička

Hráč získava bod za víťaznú loptičku, ak:

  • súper neodohral loptičku správne
  • sa správne odohraná loptička po dopade na súperovu stranu stola dotkla následne čohokoľvek iného než súperovej rakety
  • sa súper nejakú časťou tela (okrem rakety) dotkol stola
  • sa súper dotkol nejakou časťou tela alebo raketou odohranej loptičky skôr, než mohla dopadnúť na jeho polovicu stola

Bodovanie a striedanie podania

Stretnutie tvoria jednotlivé sady (sety). Skončí sa potom, až jeden zo súperov vyhrá vopred určený počet sád (zvyčajne 2 až 4).

Jednotlivé sady sa hrajú do 11 víťazných loptičiek dosiahnutých jedným hráčom. Hráč musí navyše zvíťaziť o dve loptičky – za stavu 10:10 sa pokračuje do chvíle, keď jeden z hráčov vedie o dve víťazné loptičky. S podaním v sade sa hráči striedajú do stavu 10:10 po 2 na každej strane, od stavu 10:10 po 1. Prvú sadu začína podaním vyžrebovaný hráč a ďalšiu sadu hráč, ktorý nepodával predtým.

Aby sa vám dobre hralo, vyberte si pingpongový stôl podľa vašich podmienok – na doma, von, masívny, príp. skladací a podľa ďalších kritérií.

 

Zdieľajte článok



Odporúčame pingpongové stoly

Ďalšie novinky

Pingpongové stoly Butterfly

Butterfly nie je len anglicky motýľ, ale aj známa značka športových potrieb. Aké sú pingpongové stoly tejto značky?

Pingpongové stoly Joola

Značka Joola produkuje všetko vybavenie pre pingpong: stoly, rakety, siete, loptičky, sálovú obuv, oblečenie a ďalšie. Symbolizuje ju povestná nemecká kvalita.

všetky novinky